Mütereddit ruhlar

Göklerin direksiz yaratıldığını nakleder semavi dinlerin anlatıları. Nakleder etmesine de, her okuyanda aynı tesiri bırakmaz bu sözler. Yedi kat gökyüzünün direksiz ama üst üste, desteksiz ama dengede durmayı başarmasını, kainatın mucizevi nizamına kanıt olarak görmeye meyyaldir insanların çoğu. Ama işte kimileri de hayatın muntazamlığına değil, tekinsizliğine işaret sayar bu durumu. Ha düştü ha düşecek bir gökyüzü altında yaşadıklarını düşünmekten alı koyamazlar kendilerini. Onları yalancı çıkarmamak için olsa gerek, gökyüzü de kafalarına çöker sık sık. Hep son anda, sonlara ramak kala yükselip, ağırlığı altında ezilenlerin tekrar nefes almalarına izin vererek...

Gökyüzünün altında ikide bir haşat olan bu insanlar, endişe abideleri olarak değil, abidevi endişeler olarak dolaşırlar aramızda. Mütereddit ruhlardır onlar. Gösterilene değil, gösterilmeyene bakarlar. Batıl inançların sadık takipçileri de onlardır gene. İtikat ve itikatsızlık arasında gidip gelir yüreklerinin sarkacı. Hiçbir gerçek, mutlak surette inanılacak kadar kesin değildir; hiçbir sığınak yeterince korunaklı değil. Sallanan çocuk dişleri gibidir hayatla bağlantıları. Yaşlanmadan ölen çocuk dişleri gibi salınırlar direksiz-direksiyonsuz boşluklarda. Sanılanın aksine, ayaklarının altındaki zemin değil, başlarının üzerindeki göklerdir fütursuzca alçalıp yükselen; tekinsiz bir devinimle biteviye dalgalanan."Hamlet'ten etkilenmiş mütereddit bir ruh asla başkalarının zararına yol açmamıştır" der Cioran. Çünkü onlar hasarların en büyüğünü gene kendilerine verirler.

Elif Şafak, Med-Cezir.

Yorumlar

guguk kuşu dedi ki…
Kesinlikle en büyük zararları kendilerinedir onların. Ancak yeterince farkındalıkla yaşamayan etraflarındakileri de bu boğucu salınıma dahil ederler. Kişi ne zman kendini farkettiğinde uzaklaşır bu mütereddit kişiden. Onu dışardan izlemeye başlar. Yazı o kadar çok hoşuma gittiki. Etrafımda, çok yakınımda böyle 2 insan var. Bi dönem onların dünyasında, beni ne kadar kötü etkilediğini farketmeden yaşadım. Ve şükürler olsun artık bambaşka frekanslardayız ve onları dışarıdan izlemek oldukça ibret verici. Bu insanlar yardım da almak istemez mütereddütdürler ama aynı zmanda başkalarının önerilerinede sıkı sıkıya kapalıdırlar. Aslında onlar zaten kendi evrenlerinin tanrılığını üstlendikleri için bu kadar ukala ama sonuç olarak da kendi aczleri, kulli iradeye teslim olmayışları nedeni ile de bir o kadar zavallıdırlar.
Fuliyama dedi ki…
hepimizin zaman zaman mütereddit hallerimiz var...
insanız ne de olsa...önemli olan bu hallerimizin FARKINA varmak senin de dediğin gibi sevgili Guguk Kuşu...
sevgimle...
dadagu dedi ki…
ne gibi bir yargıyla (önyargıyla) bu sonuca vardım bilemiyorum, ama şu elif şafak'tan hiç hazzetmiyorum.belki de kendisine ait olmayan zorlama bir "eskidil" e saplanmasındandır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Gagalı Siyah Kuş

Fu (Japonca Rüzgar)

Karadeniz, Yente Yaylası ve diğerleri...